Dijital Pazarlama Nedir 2022
Dijital pazarlama nedir – Bu soru dijital pazarlamanın en temel soruları arasında yer alır.
Promosyon mesajlarını iletmek ve etkisini ölçmek için elektronik cihazlar kullanan herhangi bir pazarlama. Uygulamada, dijital pazarlama genellikle bir bilgisayarda, telefonda, tablette veya başka bir cihazda görünen pazarlama kampanyalarını ifade eder. Çevrimiçi video, görüntülü reklamlar ve sosyal medya gönderileri dahil olmak üzere birçok biçimde olabilir . Dijital pazarlama genellikle dergi reklamları, reklam panoları ve doğrudan posta gibi “geleneksel pazarlama” ile karşılaştırılır. Tuhaf bir şekilde, televizyon genellikle geleneksel pazarlama ile aynı kefeye konur.
Yazı İçeriği
Dijital Pazarlama Nedir ?
Dijital pazarlama nedir sorusundan bir sonraki soru tabi ki Dijital pazarlama neden yapılır geliyor.
Çevrimiçi pazarlama olarak da adlandırılan dijital pazarlama markaların interneti ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak potansiyel müşterilerle bağlantı kurmasını teşvik eder. Ve bunu güçlendirmeyi sağlar. Buna yalnızca e-posta sosyal medya ve web tabanlı reklamcılık değil, aynı zamanda bir pazarlama kanalı olarak metin ve multimedya mesajları da dahildir.
Esasen, bir pazarlama kampanyası dijital iletişimi içeriyorsa, bu dijital pazarlamadır. Ve iletişimi kuvvetlendirmek için dijital pazarlama faaliyetleri yürütülür. Dijital pazarlama nedir ve neden yapılır konuları tamamsa şimdi gelin dijital pazarlama ile geleneksel pazarlamayı karşılaştıralım.
Dijital Pazarlama Türleri
Dijital pazarlama çok geniş bir tabirdir ve içerisinden birden çok türü barındırır. Doğru stratejiye göre bazen sadece birini bazense hepsini aynı zamanda kullanmanız gerekir. Sizin için en iyi ve en uygun kanalları bulmalı bu kanallar üzerinden dijital pazarlama türlerini seçmelisiniz.
Dijital pazarlama türleri listesi:
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
- Sosyal Medya Pazarlama
- İçerik Pazarlama
- Tıklama Başına Ödeme (PPC)
- E-posta Pazarlama
- Mobil Pazarlama
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
SEO’nun amacı, bir işletmenin Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamak ve sonuçta işletmenin web sitesine arama motoru trafiğini artırmaktır. Bunu başarmak için SEO pazarlamacıları, tüketicilerin çevrimiçi bilgi aramak için kullandıkları kelimeleri ve cümleleri araştırır ve bu terimleri kendi içeriklerinde kullanır.
Peki, bir sitenin SEO’sunu iyileştirebilecek şeyler nelerdir? SEO’yu zorlaştıran şeylerden birinin, bu sorunun cevabının her zaman Google’a ve en güncel algoritmasına bağlı olduğunu anlamak önemlidir. Bunu akılda tutarak, SEO stratejistlerinin ve genel olarak pazarlamacıların SEO’nun bugün nasıl çalıştığını anlamaları için en önemli şeylerden birkaçı:
- İçerik indeksleme – Görüntüler, alternatif metin, video ve ses içeriği için metin dökümleri eklemek arama motorlarının site içeriğinizin ne olduğunu açıkça “okumasına” izin vermek önemlidir. Bu duruma içerik indeksleme denir.
- İyi bağlantı yapısı – Arama motorlarının sitenizdeki tüm içeriği kolayca bulabilmesi için site yapınızı “taraması” önemlidir. Bir SEO uzmanının bağlantıları, URL’leri ve site haritalarını site tarayıcıları için en erişilebilir hale getirmek için uygun şekilde biçimlendirmek için yapabileceği birçok şey vardır.
- Anahtar kelimeler ve anahtar kelime hedefleme – Anahtar kelimelerinizi – yani sitenizin bulunmasını istediğiniz arama terimlerini – içeriğinizde ve başlıklarınızda doğru şekilde yerleştirmek, SEO’nun temel yapı taşlarından biridir. İçeriğinizi mümkün olduğu kadar çok anahtar kelime ve anahtar kelime varyasyonuyla “doldurmak” artık iyi bir uygulama değildir. Başlıklarda ve taranabilir sayfa içeriğinde birkaç kez anahtar kelimeler kullanan yüksek kaliteli içerik yazmak artık daha iyi bir uygulama olarak kabul ediliyor ve sayfaların arama sonuçlarında daha iyi sıralanmasını sağlayacak. Bunu unutmayın!
Sosyal Medya Pazarlama
Bu, bir işletmenin sosyal medya kanalları aracılığıyla yaptığı her şeyi içerir. Hemen hemen herkes sosyal medyaya aşinadır, ancak pazarlamacılar sosyal medyaya entegre ve stratejik bir yaklaşımla yaklaşmalıdır. Sosyal medya pazarlaması, sosyal kanallar için gönderiler oluşturmanın ve yorumlara yanıt vermenin çok ötesine geçer.
Etkili olmak için, çabalar sonradan düşünülmekten ziyade koordineli ve tutarlı olmalıdır. Gönderilerin tutarlı kalmasına yardımcı olmak için, sosyal medya gönderilerini otomatikleştirmek ve planlamak için kullanılabilecek birçok çevrimiçi araç vardır, ancak pazarlamacılar otomasyonu bir “kur ve unut” çözümü olarak değil, yalnızca bir araç olarak kullanmalıdır. Gönderilerin arkasında gerçek bir kişi yoksa kullanıcılar bunu çabucak anlayacaktır.
Sosyal medya pazarlamacıları, diğer pazarlama işlevlerinden ayrı bir siloda olmamalıdır. Sosyal pazarlamacılar, markanın her parçasının aynı hikayeyi anlatması için çevrimiçi ve çevrimdışı tüm platformlarda mesajlarını koordine etmek için şirketin daha geniş pazarlama ekibiyle birlikte çalışmalıdır. Dijital pazarlama bir ekip işidir. Sosyal medyada bu ekibin en önemli parçasıdır!
İçerik Pazarlama
İçerik pazarlaması, marka bilinirliğini artırmak için hikaye anlatımı ve bilgi paylaşımını kullanır. Nihai olarak amaç, okuyucunun daha fazla bilgi talep etme, bir e-posta listesine kaydolma veya bir satın alma işlemi yapma gibi müşteri olma yolunda bir eylemde bulunmasını sağlamaktır. “İçerik”, blog gönderileri, teknik incelemeler ve e-kitaplar gibi kaynaklar, dijital video, podcast’ler ve çok daha fazlası anlamına gelebilir. Genel olarak, sadece markanın reklamını yapmak veya satış yapmaya çalışmakla kalmamalı, her şeyden önce tüketiciye değer sağlamalıdır. İçerik pazarlaması, müşterilerinizle yalnızca tek bir işlem yapmakla kalmayıp, zaman içinde potansiyel olarak birçok satışa yol açabilecek sürdürülebilir, güvene dayalı bir ilişki kurmakla ilgilidir.
Tıklama Başına Ödeme (PPC)
Tıklama başına ödeme, ücretli reklamları ve tanıtılan arama motoru sonuçlarını ifade eder. Bu, kısa vadeli bir dijital pazarlama biçimidir, yani artık ödeme yapmadığınızda, reklam artık mevcut değildir. SEO gibi, PPC de çevrimiçi bir işletmeye yönelik arama trafiğini artırmanın bir yoludur.
Tıklama başına ödeme, arama sonuçları sayfasının üst ve yanlarında gördüğünüz reklamları, internette gezinirken gördüğünüz reklamları, YouTube videolarından önceki reklamları ve mobil uygulamalardaki reklamları ifade edebilir.
Tıklama başına ödemeyi SEO’dan ayıran diğer şeylerden biri, yalnızca sonuçlar için ödeme yapmanızdır. Google Ads kampanyası gibi tipik bir PPC modelinde , yalnızca biri reklamınızı tıklayıp web sitenize ulaştığında ödeme yaparsınız. Tıklama başına ödeme reklamcılığına hemen hemen her miktarda para harcayabilirsiniz. Bazı şirketler sadece birkaç yüz dolar yatırım yapmanın sonuçlarını görebilir, ancak birçok büyük şirket tıklama başına ödeme için ayda on binlerce dolar harcıyor.
E-posta Pazarlama
Tüketicilere değer sağlayan ve zaman içinde bir kitleyi müşteriye dönüştüren bir içerik pazarlama stratejisinin parçası olabilir. American Marketing Association’a göre, e-posta pazarlama uzmanları yalnızca ilgi çekici kampanyaların nasıl oluşturulacağını bilmekle kalmaz, aynı zamanda en uygun hedef kitle erişimini anlar ve müşteri etkileşimlerini ve verilerini analiz etme ve bu verilere dayalı stratejik kararlar verme becerisine sahiptir.
Mobil Pazarlama
Bu dijital pazarlama türü, hedef kitlenize akıllı telefonlarında veya tabletlerinde ulaşmaya odaklanmıştır. Mobil pazarlama kısa mesajlar, sosyal medya, web siteleri, e-posta ve mobil uygulamalar aracılığıyla insanlara ulaşır. Pazarlamacılar, teklifleri veya özel içeriği, örneğin bir müşterinin bir mağazaya girmesi veya bir etkinliğe girmesi gibi bir coğrafi konuma veya zamana göre uyarlayabilir.
Bir mobil pazarlama kampanyasının sonuçlarını gösteren bir tablete bakan bir grup dijital pazarlamacı.Yakın tarihli bir TechCrunch makalesine göre , Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüketiciler artık telefonlarında günde beş saat harcıyor. Bu, 2015’in dördüncü çeyreğine göre %20’lik bir artışı temsil ediyor. Kullanıcılar ayrıca zamanlarının çoğunu mobil tarayıcılar yerine uygulamalarda geçiriyor. 2017’de kullanıcılar televizyon izlemekten çok uygulamalarla vakit geçiriyor. TechCrunch makalesine göre, bu uygulama süresinin %15’i Netflix ve Hulu gibi eğlence uygulamalarıyla, %19’u Facebook’un mobil uygulamasında, %12’si diğer sosyal ve mesajlaşma uygulamalarında ve %11’i oyun uygulamalarında harcanıyor.
Geleneksel Pazarlamaya vs Dijital Pazarlama
Dijital pazarlama ve gelen pazarlama kolayca karıştırılabilir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Dijital pazarlama, gelen pazarlama ile aynı araçların çoğunu kullanır – birkaçını saymak gerekirse e-posta ve çevrimiçi içerik. Her ikisi de, alıcının yolculuğu boyunca potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek ve onları müşterilere dönüştürmek için var. Ancak 2 yaklaşım, araç ve hedef arasındaki ilişki hakkında farklı görüşler alır.
Dijital pazarlama, her bir aracın potansiyel müşterileri nasıl dönüştürebileceğini değerlendirir. Bir markanın dijital pazarlama stratejisi için birden fazla platform kullanabilir veya tüm çabalarını tek bir platforma odaklayabilir.
Gelen pazarlama bütünsel bir kavramdır. Önce hedefi değerlendirir, ardından hangilerinin hedef müşterilere etkili bir şekilde ulaşacağını ve ardından satış hunisinin hangi aşamasında gerçekleşmesi gerektiğini belirlemek için mevcut araçlara bakar.
Dijital pazarlama ve inbound pazarlama (bu konu hakkında detaylı bi içerik hazırlayacağım) hakkında hatırlanması gereken en önemli şey, bir pazarlama uzmanı olarak 2 arasında seçim yapmanız gerekmediğidir. Aslında, birlikte en iyi şekilde çalışırlar. Gelen pazarlama, her dijital pazarlama kanalının bir hedefe doğru çalışmasını sağlayarak, dijital pazarlama çabalarına etkili dijital pazarlama için yapı ve amaç sağlar. Dijital pazarlama nedir gibi aklınızda olan bir çok konunun artık daha iyi pekiştiğini düşünmekteyim. Şimdi sırada B2B’ye karşı B2C dijital pazarlama!
B2B’ye vs B2C dijital pazarlama
Dijital pazarlama B2B ve B2C şirketleri için işe yarar, ancak en iyi uygulamalar 2 arasında önemli ölçüde farklılık gösterir.
- B2B müşterileri, daha uzun karar verme süreçlerine ve dolayısıyla daha uzun satış hunilerine sahip olma eğilimindedir . İlişki kurma stratejileri bu müşteriler için daha iyi sonuç verirken, B2C müşterileri kısa vadeli tekliflere ve mesajlara daha iyi yanıt verme eğilimindedir.
- B2B işlemleri genellikle , yetenekli B2B dijital pazarlamacıların sunduğu mantık ve kanıtlara dayanır . Müşteriyi bir satın alma konusunda iyi hissettirmeye odaklanan B2C içeriğinin duygusal temelli olması daha olasıdır.
- B2B kararları, 1’den fazla kişinin girdisine ihtiyaç duyma eğilimindedir . Bu kararları en iyi şekilde yönlendiren pazarlama materyalleri, paylaşılabilir ve indirilebilir olma eğilimindedir. B2C müşterileri ise bir marka ile birebir bağlantı kurmayı tercih ediyor.
Tabii ki, her kuralın istisnaları vardır. Araba veya bilgisayar gibi yüksek biletli bir ürünü olan bir B2C şirketi daha bilgilendirici ve ciddi içerik sunabilir. İster B2B ister B2C olun, stratejinizin her zaman kendi müşteri tabanınıza yönelik olması gerekir.
Dijital pazarlamanın faydaları
Dijital pazarlama nedir konusunda ardından faydaları bizim için çok önemli.
Dijital pazarlama, büyük ölçüde bu kadar geniş bir kitleye ulaştığı için öne çıktı, ancak bir dizi başka avantaj da sunuyor. Bunlar faydalarından birkaçı.
Geniş bir coğrafi erişim
Çevrimiçi olarak bir reklam yayınladığınızda, insanlar nerede olurlarsa olsunlar bunu görebilirler (reklamınızı coğrafi olarak sınırlamamış olmanız şartıyla). Bu, işletmenizin pazar erişimini büyütmeyi kolaylaştırır.
Maliyet verimliliği
Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya göre yalnızca daha geniş bir kitleye ulaşmakla kalmaz, aynı zamanda daha düşük bir maliyet taşır. Gazete reklamları, televizyon reklamları ve diğer geleneksel pazarlama fırsatları için genel giderler yüksek olabilir. Ayrıca, hedef kitlenizin bu mesajları ilk etapta görüp göremeyecekleri konusunda size daha az kontrol sağlarlar.
İle dijital pazarlama , uzun Etkin olduğu kadar blogunuza ziyaretçi akınına sadece 1 içerik parçasını oluşturabilir. Hedeflenen müşteri listelerine bir programa göre mesajlar ileten bir e-posta pazarlama kampanyası oluşturabilirsiniz ve gerekirse bu programı veya içeriği değiştirmek kolaydır.
Hepsini topladığınızda, dijital pazarlama size reklam harcamalarınız için çok daha fazla esneklik ve müşteri teması sağlar.
Ölçülebilir sonuçlar
Pazarlama stratejinizin işe yarayıp yaramadığını bilmek için, kaç müşteri çektiğini ve sonuçta ne kadar gelir sağladığını öğrenmelisiniz. Ancak bunu dijital olmayan bir pazarlama stratejisiyle nasıl yaparsınız?
Her müşteriye “Bizi nasıl buldunuz?” diye sormak gibi geleneksel bir seçenek her zaman vardır.
Ne yazık ki, bu her sektörde işe yaramıyor. Birçok şirket, müşterileriyle bire bir görüşme yapamaz ve anketler her zaman tam sonuç alamaz.
Dijital pazarlama ile sonuçların izlenmesi basittir. Dijital pazarlama yazılımı ve platformları, ister e-posta açma oranları, ister ana sayfanıza yapılan ziyaretler veya doğrudan satın almalar olsun, elde ettiğiniz istenen dönüşümlerin sayısını otomatik olarak izler.
Daha kolay kişiselleştirme
Dijital pazarlama, müşteri verilerini çevrimdışı pazarlamanın yapamayacağı şekilde toplamanıza olanak tanır . Dijital olarak toplanan veriler çok daha kesin ve spesifik olma eğilimindedir.
Finansal hizmetler sunduğunuzu ve ürünlerinize bakan kişilere özel teklifler göndermek istediğinizi hayal edin. Teklifi kişinin ilgi alanına göre hedeflerseniz daha iyi sonuçlar alacağınızı bildiğiniz için 2 kampanya hazırlamaya karar veriyorsunuz. Biri hayat sigortası ürünlerinize bakan genç aileler için, diğeri ise emeklilik planlarınızı düşünen bin yıllık girişimciler içindir.
Otomatik izleme olmadan tüm bu verileri nasıl topluyorsunuz? Kaç telefon kaydını gözden geçirmen gerekir? Kaç müşteri profili? Ve gönderdiğiniz broşürü kimin okuyup okumadığını nereden biliyorsunuz?
Dijital pazarlama ile tüm bu bilgiler zaten parmaklarınızın ucunda.
Müşterilerle daha fazla bağlantı
Dijital pazarlama, müşterilerinizle gerçek zamanlı olarak iletişim kurmanıza olanak tanır. Daha da önemlisi, sizinle iletişim kurmalarını sağlar.
Sosyal medya stratejinizi düşünün. Hedef kitlenizin en son gönderinizi görmesi harikadır, ancak yorum yapmaları veya paylaşmaları daha da iyidir. Bu , ürününüzü veya hizmetinizi çevreleyen daha fazla vızıltı anlamına gelir ve aynı zamanda biri konuşmaya her katıldığında artan görünürlük anlamına gelir .
Etkileşim, müşterilerinize de yarar sağlar. Markanızın hikayesinin aktif katılımcıları haline geldikçe katılım seviyeleri artar. Bu sahiplenme duygusu, güçlü bir marka sadakati duygusu yaratabilir .
Kolay ve kullanışlı dönüşümler
Dijital pazarlama, müşterilerinizin reklamınızı veya içeriğinizi gördükten hemen sonra harekete geçmesini sağlar. Geleneksel reklamlarda, umabileceğiniz en hızlı sonuç, birisi reklamınızı gördükten kısa bir süre sonra bir telefon görüşmesidir. Ancak, bulaşıkları yıkarken, otoyolda ilerlerken veya işyerinde kayıtları güncellerken bir şirkete ulaşmak için ne sıklıkla zamanı vardır?
Dijital pazarlama ile bir bağlantıya tıklayabilir veya bir blog gönderisini kaydedebilir ve hemen satış hunisinde ilerleyebilirler. Hemen bir satın alma işlemi gerçekleştirmeyebilirler, ancak sizinle bağlantıda kalacaklar ve size onlarla daha fazla etkileşim kurma şansı verecekler.