Hataları kabullenmek gayet aşina olduğumuz bir terim lakin onu pazarlama pekte bilinmeyen bir terimdir.
Bu yazımda size hatalarınızı nasıl pazarlamanız gerektiğini anlatacağım.
Bildiğiniz gibi Internet çağının getirileri arasında hızlı bir iletişim imkanları var bu imkanlar bazen hata yapmamıza sebep olabilir. Bu hatalar genelde yanlış anlaşılma üzerine veya doğru noktadan görememek gibi nitelendirilebilir.
Hataları Kabullenme
Hatalarımızı kabullenmeden, onu pazarlayamayız. Kabullendiğimiz her hatayı çözmemiz gerekli. Bu ince çizgi bizim kazanç ve kaybımızı belirleyen çizgi.
Türkiye’de sokağa çıkma yasaklarının olduğu uzun bir süreçten geçtik, bu yasak süreciden en etkilenenler tartışmasız eve hizmet servisidir. Türkiye’de oldukça yüksek hizmet kapasitesine sahip Getir markası yaşadığı problemler yüzünden belli bir süre hizmet sıkıntısı yaşadığı ve mobil uygulamalarından hizmet veremedi. Bu bir hata mıydı peki?
Bu durum getir için hata olmayabilir, lakin kullanıcı için daima hata niteliği taşımakta. Taşımasa bile ortada bir sorun olduğu fark ediliyorsa markanız için bu durumu düzeltme adımları atmanız gerekmekte.
Getir güzel bir hata pazarlaması yaparak, o süreçte hizmet veremediği kullanıcılar için bir özür dileriz kuponu oluşturarak hem kullanıcıların gönlünü alırken aynı zamanda satış kazandı.
Hataları Pazarlama
Hataları pazarlama kısmında yukarıda Getir için bahsedilen pazarlama stratejisi daima satışları pozitife çekecektir. Burada dikkat etmeniz gereken durumlar viral hatalar ile bu pazarlama yapılması durumunda size olumsuz etkileri olabilir. Birbirimizi kandırmayalım!
Dijital medya da iletişimde doğru ve dürüst olması çok ama çok önemlidir. Eğer bir hata ve yanlış var ise ortada bunun pazarlamasını düşünmeden önce o hatayı veya yanlışı ortadan kaldırmanız gerekmekte sonrasında pazarlamada kullanmanız daha kolay olacaktır.
Bu hatalar her zaman zamansal ve durumsal olmayabilir, kullanıcılarından gelen geri dönüşler (feedback) hatalarınız kadar önemlidir, bunu önceki yazılarımda hep vurguladım, iletişimde olan markalar daima yükselir. Ama sadece iletişimde olmak yetmez iletişim sırasında size sunulan problemleri ve önerileri de göz önünde bulundurup bu durumu göre markanızı güncellemeniz gerekmekte.
Sonuç
- Hatalarınızı gizlemek yerine, hatalarınızı çözdüğünüzü gösteriniz kullanıcılarına. (Bu markanızın güçlü olduğunu kanıtlar!)
- Hatlarınızı görmezden gelirseniz, kullanıcılarda sizi görmezden gelir.
- Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır. Revize edelim: Hata yapmak ayıp değildir, onu düzeltmemek ayıptır. Düzelttikten sonra bunu kanıtlayamamak (pazarlama) büyük bir kayıptır.