Dijital PazarlamaDijital Strateji
Trend

Marka Bilinirliği

Merhaba bu yazım marka bilinirliği hakkında aklınıza takılabilecek veya Dijital Pazarlama sırasında bu hususta dikkat edilmesi gerekenler hakkında olacaktır.

İlk olarak Marka Bilinirliği ne olduğunu anlatmak isterim.

Marka Bilinirliği Nedir?

Marka bilinirliği, bir ürünün tüketiciye marka adını, ürün adını veya marka logosu tanıma derecesini tanımlayan bir pazarlama terimidir. Marka bilinirliği oluşturmak, yeni bir ürünü tanıtmak veya eski bir markayı canlandırmak için önemli bir adımdır. İdeal olarak, markanın bilinirliği, ürünü rekabetinden ayıran nitelikleri içerebilir.

Marka bilinirliği pazarlaması sırasında bir çok etkeni almanızı ve kitlenizin potansiyel hedeflerini geniş bir çerçevede analiz etmenizi öneriyorum. Örnek verecek olursak;

Bir lokal işletme sahibi olduğunuzu düşünelim, hedef kitlenizi lokal olarak adlandırmanız sizi geniş bir hacme sahip olmadığınızı gösterir. Marka bilinirliğinin yapısı gereği süreklilik durumundan etkilenmektedir. Daha açık olarak anlatacak olursam, iyi bir marka bilinirliği pazarlamasına sahipseniz bu durum zaman olarak giderek hacim kazanacaktır. Burada dikkat etmeniz önemli nokta ise, kötü bir marka bilinirliği pazarlama sahipseniz de geçerlidir.

6 quick ways to improve your brand awareness today

Marka Bilinci Nasıl Çalışır?

Yüksek marka bilinirliğini ile pazarlanan dijital pazarlama daima ürün ve hizmetlerin daha fazla satış getirmesi sağlayacaktır. Seçimlerle karşı karşıya olan tüketicilerin, bilinmeyen bir ürüne kıyasla aşina olduğu markanın ürününü satın alma olasılığı daha yüksektir.

İçecek endüstrisini düşünün. Ambalajlarından çıkarıldığında, birçok benzer içecek ayırt edilemez. Sektördeki devler Coca-Cola ve Pepsi, markalarını tüketicilerin ulaştığı marka haline getirmek için marka bilinirliğine güveniyor. Yıllar geçtikçe, bu şirketler tüketiciler arasında marka bilinirliğini artıran ve doğrudan daha yüksek satışlara dönüşen reklam ve pazarlama stratejileri uyguladılar.

Bir kategorideki baskın markalar için bu yüksek marka bilinirliği oranı, rakiplerin ek pazar payı kazanmasını önleyen ekonomik bir hendek işlevi görebilir. Eğer bir pastayı bölüşmek istemiyorsanız, pastanın üzerine adınızı yazdırırken doğru fontları seçmenizi öneriyorum.

The True Size - Gp-Tuition.Com

Marka Bilinirliği ile İlgili Özel Durumlar

We are Social verilerine göre 2019 itibariyle internet kullanıcıları Facebook’ta günde yaklaşık 43 dakika, Snapchat’ta 28 dakika ve Instagram’da 27 dakika geçirdi.

Tabi haliyle, şirketler şu anda bu platformlarda marka bilinirliğini artıran çok fazla bütçe ve enerji harcıyorlar. Bu da, tüketicilerin kullandıkları ürünler ve hizmetler hakkında tartışmalar oluşturdukları yeni tanıtım biçimleri oluşturdu.

Kaçınılmaz olarak, tüketiciler de olumsuz deneyimleri paylaşıyor ve pazarlamacılar bu gerçeğe adapte oluyorlar. Bir şirketin olumsuz eleştirilere yanıt vermesi ve müşterinin sorununa gerçek zamanlı bir çözüm sunması çok önemli hale gelmiştir.

Özetlemek gerekirse tüketiciler sosyal medya yayınlarını ve güncellemelerini görüntüleyip bunlarla etkileşime girdikçe marka bilinirliği artacaktır. Marka bilincinin en üretken olması için tüketiciler, şirketin web sitesine sosyal medya platformundan sorunsuz bir şekilde etkileşimli ve doğru iletişimli bir profil oluşturmalıdır.

Marka Bilinci Oluşturmanın Diğer Yolları

Geleneksel medya eskisi kadar olmasa da, hala gazete ve dergi okuyan tüketiciler var. Bir gazetenin uygun bölümündeki hedeflenen yerler veya özel yayınlar gibi stratejik olarak yerleştirilen reklamlar, izleyicinin dikkatini çekebilir ve marka bilinirliği yaratabilir. Burada en dikkat etmeniz gereken durum maliyet performans istatistiği olmalıdır.

Örneğin, forex (FX) ile ticaret yapacak yeni bir şirket, yatırımcılar arasında marka bilinirliği yaratmak için küresel ticaret ve para birimlerine odaklanan bir dergide reklam verebilir. Dergiler diğer bir çok geleneksel medya platformdan daha mantıklı olacaktır.

Fiziksel yerlerde reklam yapmak yani marka bilinirliği oluşturmak için kullanılabilir. Dürtüsel satın alma ürünleri mağaza içi dağıtım ve reklamcılık için çok uygundur.

Dürtüsel satın alma pazarlaması: Satın almada, ödeme bölümünde yapılan bir imgesel satış pazarlamasıdır. Bu yerlerde kolay tüketilen veya hacim bakımında minimal ürünler satışı diğer ürünlerle pazarlanması durumunda satışın pozitif olması yüksektir.

Yeni bir lolipop pazarlaması yapan bir şirket, marka bilinirliği oluşturmak için ürünü satış noktası (POS) konumuna dağıtabilir. Ve satışın oldukça artacağını görebilir.

Etkinlik sponsorluğu, marka bilinirliği yaratmanın bir başka etkili yoludur. Yardım etkinlikleri, spor etkinlikleri ve bağış toplama şirketleri, bir şirketin adının ve logosunun belirgin bir şekilde görünmesini sağlar. Duygusal marka bilinirliği oluşturma olarak düşünebilir. Oldukça dikkatli yürütülmesi gereken bir marka bilinirliği pazarlamasıdır.

Dijital ortamda oluşturabilecek bir marka bilinirliği konusunda yakın zamanda bir blog yayımlayacağım bildirimleri açmanızı ve beni sosyal medyadan takip etmenizi önermekteyim. Şimdiden teşekkür ederim.

Sonuç

  • Marka bilinirliği, tüketicilerin belirli bir ürün veya hizmete aşina olmalarını ifade eder.
  • Bir marka bilinirliği kampanyası halkı yeni veya revize edilmiş bir ürünle tanıştırmayı ve onu rekabetten ayırmayı amaçlamaktadır.
  • Sosyal medya, marka bilinirliği pazarlamasında önemli bir yeni ve modern araç haline gelmiştir. Mutlaka kullanınız!
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu